Sunday, April 10, 2011

Webbhotell med kollektivavtal

UPPDATERAD 2015-02-06!

För ett fackförbund är det givet att alla leverantörer ska ha kollektivavtal, det vill säga tryggade arbetsvillkor för personalen i form av avtal med facket. Många företag påstår sig ha bra arbetsvillkor och förmåner, men utan att kollektivavtal kan de där bra förmånerna ryckas ifrån personalen vilken dag som helst företaget står inför dåliga finansiella resurser. I ett kollektivavtal är däremot villkor och förmåner avtalade flera år framöver, och kan inte avbrytas utan att facket får vidta åtgärder som att ta företaget till Arbetsdomstolen. I många fall är det tyvärr också så att företag som inte har kollektivavtal inte betalar in tjänstepension för personalen. Dessa går alltså miste om den viktiga delen i pensionstrekanten, oftast utan att veta om det. Alltså är det en stor skillnad för personalen mellan att ha kollektivavtal och inte. Personligen tycker jag att alla organisationer som vill ha leverantörer med bra arbetsvillkor ska se till att de har kollektivavtal.

När jag gav mig ut på jakten efter webbhotell med kollektivavtal tänkte jag mig först att det skulle bli en snårig skog att leta i. Men det visade sig bli ganska enkelt - jag kontaktade helt enkelt facket för att få hjälp. Visserligen har inte de mest välkända webbhotellen kollektivavtal tyvärr, men det finns åtminstone en mindre aktör som har det.

Webbhotellet Axentus har avtal med GS. Heja Axentus!

Tidigare hade Jämtport Webbhotell AB och Webbstugan i Hälsingland hängavtal med Unionen, men de har blivit uppköpta och de nya ägarna har inte fortsatt med kollektivavtalen.

Kanske finns det fler webbhotell med kollektivavtal, tipsa mig så bättrar jag på listan!

3 comments:

 1. Jämtport och Webbstugan har blivit uppköpta och de nya ägarna har inte fortsatt med kollektivavtalen. Men Axentus uppger att de fortfarande har det.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för infon Kristofer! Jag uppdaterar inlägget.

   Delete
 2. Och fick nu reda på att Ipeer har kollektivavtal med bland annat Unionen. :)

  ReplyDelete