Sunday, March 25, 2012

Jag tog en fiberöverdos!

Jag har haft ont i magen, från och till, sedan jag föddes. Det började med kolik. Min pappa bar omkring mig på nätterna medan jag skrek. För att överleva detta kollade han på fotboll samtidigt. Tursamt nog var det något VM eller så just då.

Vid fem års ålder fick jag göra en ordentlig undersökning, där de dock inte hittade något. Sedan har jag lidit igenom magont under alla mina uppväxtår. Magont har varit så vardagligt för mig att jag helt enkelt inte reflekterat över det så mycket. Dessutom kommer det i princip bara på kvällarna, så skola och jobb har jag alltid kunnat hantera helt utan problem. Det är hemma sen som jag fått ligga i soffan om kvällarna.

Ett par gånger har jag sökt läkarhjälp, men aldrig fått någon adekvat hjälp. Råden jag fått har varit allt från att "bara äta makaroner" (vilket hjälpte för stunden, men det går ju inte att leva på i längden..) till att "stressa mindre".


Men de senaste åren har jag känt att magontet har eskalerat i frekvens. Och jag har blivit mer svullen för varje år. Först tänkte jag att det kanske beror på att jag har en stressigare tillvaro, men jag kände samtidigt att det är dumt att själv försöka ställa diagnos. Jag fick nys om att Ersta sjukhus har Sveriges bästa magläkare, så jag gick till vårdcentralen och begärde att få en remiss dit.

För att få remissen gav läkaren på vårdcentralen mig en "fejkdiagnos" och sa "LYCKA TILL med att få en tid där..". Men bara ett par veckor senare fick jag komma till Ersta sjukhus som gjorde en grundlig utredning av mitt magont. De kunde direkt konstatera att jag inte hade fejkdiagnosen som läkaren gett mig, utan att det måste vara något annat. Teorin var glutenintolerans, men det har efter en rad gastroskopier visat sig inte vara så. Jag är inte glutenintolerant, laktosintolerant eller har någon annan form av tarmsjukdom eller dylikt. Är mycket glad för det!

Däremot fick jag ett tips innan min första gastroskopi att jag skulle minska ned på mitt fiberätande. Jag hade gjort som så många andra svenskar; börjat äta en massa fullkornsprodukter för att "det ju är nyttigt" och hade också till största del en vegetarisk kosthållning. "Vi har särskilt träffat många vegetarianer med ont i magen här.." sa läkaren.

Så jag testade helt enkelt att inte äta så mycket fibrer. Jag slutade helt med fullkornsprodukter och tog det lite försiktigt med mängden grönsaker också. Jag slutade också helt med frukt eftersom jag sen tidigare känt att det gör mig uppblåst.

Och vad hände? Jo, jag slutade ha ont i magen!

Det som så många medier påstår är bra för magen - fibrer - visade sig vara min fiende. Fibrer orsakar mycket gaser och uppsvullenhet, så för en känslig mage är inte fibrer per automatik bra. Det var som min läkare på Ersta sjukhus sa; "fibrer är bra för att till exempelvis minska risken för tarmcancer, men man kan fråga sig om det är värt all smärta?"

Fibrer är svårt att bryta ned för tarmarna och får dem att jobba mer. Det är därför de sägs vara så bra. Men alla tarmar trivs inte av att få jobba mer, vissa kanske snarare behöver jobba mindre. Så är det i alla fall för mina tarmar. Efter alla utredningar kunde vi konstatera att det inte var något annat, och att jag idag mår bättre. "Jag skriver in här att du tagit en fiberöverdos helt enkelt" sa läkaren. Jag är visserligen fortfarande svullen, men som läkaren sa; "ballongmage är fortfarande ett mysterium". Jag hoppas där på forskningen.

Idag äter jag det "farliga vita mjölet" och mår bättre. Jag får visserligen i mig mer socker än om jag hade ätit långsamma kolhydrater, men hellre det än att ha ont i magen jämt och ständigt. Jag äter fortfarande mycket vegetariskt, men brukar försöka hålla mig till en mindre mängd grönsaker för varje måltid för att hålla nere fiberhalten. Och om jag "lyxar på" med fibrer så vet jag åtminstone varför jag får ont.

Idag mår jag mycket bättre, och med en så enkel sak som att minska ned på fibrerna!

..............................
Tillägg 26 mars:

Många har frågat mig på sociala medier vad jag äter istället för fibrer. Jag vill bara poängtera att jag fortfarande äter fibrer. Jag äter bara mindre fibrer än tidigare. Och vissa saker hjälper till att göra fibrerna mindre smärtande, som att tillaga dem. Till exempel koka dem, mixa ned dem eller tillreda dem i ugn. Råa fibrer är värst upplevar jag. Typ knapra på blomkål.. ajaj!

Dessutom är det så att om du redan äter en massa grönsaker, så behöver du knappast äta mer fibrer i form av fullkornspasta och dylikt eftersom de flesta grönsaker är fiberrika. Det är i alla fall min tolkning av fiberbehovet. Men jag är ingen läkare. Det här är bara det som funkat för mig.

Har också fått tips om testa GI eller LCHF. För det första innehåller GI-dieten långsamma kolhydrater - det vill säga fullkornsprodukter - det vill säga fibrer. Ajaj! För det andra innehåller LCHF en massa fett som inte min magmun tål. Jag får helt enkelt magkatarr av fett, vilket är en vanlig biverkning av att äta mycket fett. Min mage mår dessutom väldigt bra av just kolhydrater, ibland är det det enda som funkar, så en kolhydratfri kost är inget för mig.

2 comments:

 1. Jag började få liknande problem för tio är sen när jag gick över till en vegetarisk kost. Och sen blev det ännu värre när jag liksom du började äta fullkornspasta och andra väldigt fiberrika produkter. För ungefär två år sen blev jag sambo och slutade laga mat och hade inte lika mycket att bestämma över vilket ledde till mindre fibrer och mer fett. Och min mage blev också bättre! Inte helt bra, men enorm skillnad :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Emma! Intressant att höra att du har en liknande historia som jag. Kontentan är nog att om man är vegetarian och äter mycket grönsaker, så behöver man nog inte så mycket mer fibrer än så.

   Ja, tänk att det kan bli sån skillnad av att äta "onyttigare".. :) Skönt att du blivit bättre!

   /Maria

   Delete