Friday, January 28, 2011

The Daily is OUT

Många av oss twittrare har reagerat på att vi då och då verkar ha bidragit med historier till något sorts dagligt blad från personer eller organisationer. Ofta skrivs de ut med att X's Daily is out. Till en början blev jag lite förskräckt - vad medverkar jag i för tidning helt utan att veta om det. Men sen när jag surfade in på länken såg jag bara ett jytter av textreferenser, helt utan kommentarer och bara sådär rätt upp och ner. Helt ointressant med andra ord, åtminstone för mig. Här är ett exempel.

Sen har dessvärre detta fenomen spridit sig och det kommer en hel del sådana här Dailys om dagen (kunde de inte åtminstone ha hetat Weekly!). Dessvärre är denna webbtidning i 9 fall av 10 ett tecken på dålig kommunikation och man riskerar att ses som SPAM.

Jag twittrade att jag är leds på dem och fick inom två timmar respons av åtta personer som var lika trött på dem som jag. Bara en tyckte att hon har sin för att inte missa något som någon annan delat. Men då är det väl lika bra att inte automatiskt trycka ut den på Twitter, utan behålla den som sin egen RSS-läsare? Inte minst är det störigt när man bland sina mentions tror sig ha bidragit med något som visar sig bara vara en helt okommenterad tweet från någons RSS-flöde.

Anledningen är enkel till att dessa Dailys är ointressanta, trots dess tidningsaktiga grafiska design. Automatiska postningar kommer aldrig någonsin ersätta redaktionellt eller personligt material. Vi är inte intresserade av vad du eller din organisation har för RSS-flöden, vi vill veta vad du tänker om den information du dagligen hämtar in. Med andra ord, beskriv gärna ditt flöde, men gör det med dina egna ord, kanske i en bloggpost eller skapa en riktig webbtidning med redaktionellt material.

Om jag ändå ska vara snäll så hittade jag en Daily som åtminstone är okej; Sagt om och av bibliotek, men den är ändå inte tillräcklig eftersom upplägget är rörigt och fortfarande står okommenterat.

Med andra ord, det är redan ute med verktyg som Daily!

3 comments:

 1. Jag följde #sswc-daily dagligen när det var sswc-tider det var ett kul sätt att se vad som twittrades om och kring eventet. Jag har en egen Daily för mitt twitternick som jag inte publicerar till twitter utan får via mail varje morgon. Ett sätt att kolla igenom vad som sagt i "min kanal" under ett dygn, vilka var de stora ämnena, vilka bilder delades ut mm.

  Läser dock ingen annans Daily men småskummar den för #bocker och några andra taggar då och då. Kommenterar det jag läser via reply på twitter.

  ReplyDelete
 2. Jag började köra min http://paper.li/nicolas_cm för min egen skull. Ibland hinner jag inte följa dagens twitterflöde och vill då ha en snabb överblick över de största nyheterna. T.ex. värderar paper.li tweetsen utifrån retweets och liknande så redaktörsjobbet görs av twittrarna själva.

  Jag förstår din tanke om att twitterflödet har infekterats av dessa "XX daily is out"-tweets och jag har stängt av min egna.

  Ett annat användningsområde som jag har upptäckt är att det finns folk som t.ex. kunder eller branschkollegor som inte är intresserade av samma ämnen som jag i lika hög grad men de vill ändå, då och då, kunna sätta sig in i de ämnen jag följer. Då är paper.li en bra tjänst.

  ReplyDelete
 3. Béatrice: Att ha den som en egen RSS-sida är ju fritt för vem som helst. Det är just spammandet jag stör mig på, inte minst när det hamnar i ens mentions.

  Nicolas: det är toppen att du stängt av dina automattweets från denna. Mycket bättre att adressera den direkt till personer som kan tänkas vara intresserade, som kunder och branschkollegor, istället!

  ReplyDelete